Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Μελίνα Μερκούρη

ΦΥΓΕ  ΜΕΛΙΝΑ,  ΚΡΑΤΑΝΕ  ΜΑΧΑΙΡΙ !!!

Πριν 16 χρόνια, στις 6 Μάρτη 1994, πέθανε σε Νοσοκομείο της Αμερικής, η Μελίνα Μερκούρη. " Η Τελευταία Ελληνίδα Θεά ", σύμφωνα με τον Ξένο Τύπο που πρόβαλε εκτενώς το Θέμα. Δεν γράφω για να κάνω ένα διθυραμβικό και υποκριτικό επικήδειο, αλλά για να μιλήσω για τα συναισθήματα που μου προκαλεί η θύμηση της.
Πέρα από την αντιδικτατορική δράση της, που πληροφορήθηκα κατά τα δύο τελευταία χρόνια της επταετούς Χούντας, όταν άρχισα και να πολιτικοποιούμαι, γνώρισα την Μελίνα στις Εκλογές του 1974 όταν κατέβηκε σαν υποψήφια του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Β΄ Περιφέρεια Πειραιά, στην Κοκκινιά. Αντίθετη με την τότε πολιτική θέση μου με εντυπωσίασε η αμεσότητα, η άνεση, η εκπληκτική επαφή με τους πολίτες και η σχεδόν θεατρική προσέγγιση των πραγμάτων. Είχε βγάλει και μια προεκλογική αφίσσα που θύμιζε αφίσσα διαφήμισης θεατρικής παράστασης. Και αυτό ήταν !!! Το πάθος για τις ιδέες της και η θεατρική ανεπιτήδευτη προσέγγιση της Πολιτικής Πραγματικότητας. Όπως ακριβώς η "Στέλλα". Το θέατρο, η πολιτική, το πάθος,  η ηθοποιία σε ένα παράξενο αυθεντικό μείγμα απόλυτης παθιασμένης ιδεολογικής προσήλωσης. Το πάθος, σχεδόν ερωτικό, για την πολιτική σαν μορφή τρόπου έκφρασης των ιδεών. Τελικά δεν βγήκε βουλευτής για 1.000 περίπου ψήφους.
Περπάταγε αέρινα, λες και ήταν πάνω σε θετρικό σανίδι, με το τσιγάρο στα χέρια, δυο σπινθηροβόλα μάτια και με ένα χαμόγελο που σε μάγευε. Όπως και ο Μάνος Κατράκης, που πέθανε επίσης από καρκίνο, ήταν μανιώδης καπνίστρια και κάπνιζε μέχρι και την τελευταία στιγμή. ( Όπως λέει και το τραγούδι " Όσοι με τον Χάρο γίναν φίλοι, με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη"). Την θυμάμαι να δίνει την τελευταία συνέντευξη της στο αεροδρόμιο λίγο πριν αναχωρήσει για την Αμερική. Συγκινητική!!

Μαζί με την Μελίνα, χάθηκε και το ερωτικό στοιχείο στην πολιτική. Χάθηκε το πάθος, η αθωότητα και ο "ερασιτεχνισμός". Και περάσαμε στους τεχνοκράτες και τους επαγγελματίες πολιτικούς.

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ - "ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ, ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΟΥ"
Η πρώτη εκτέλεση σύνθεσης του Μίκη Θεοδωράκη, για την ταινία "Φαίδρα" (1962). Αδυνατώ να την ακούσω σε άλλη εκτέλεση! Σημασία δεν έχει η φωνή. Άλλωστε η Μελίνα δεν ήταν καλλίφωνος. Σημασία έχει η ερμηνεία και το πάθος που το αποδίδει. Αξεπέραστο!!


ΜΕΡΙΚΕΣ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φωτογράφιση για το περιοδικό "LIFE"το 1966 για την παρουσίαση του "Ποτέ την Κυριακή" (Προσέξτε στο εξώφυλλο την αναφορά στο Νοσοκομείο που νοσηλεύτηκε όταν αρρώστησε αργότερα. Εκπληκτική σύμπτωση!). Η δεύτερη φωτογραφία από το περιοδικό "ΕΙΚΟΝΕΣ" μια εβδομάδα μετά το θάνατό της. Στην πάνω αριστερά φωτογραφία η Μελίνα σαφώς καταβεβλημένη λίγο πριν την πρώτη νοσηλεία της. Παρά ταύτα παραμένει επιβλητική!

Φύγε Μελίνα, κρατάνε μαχαίρι !!!!
Το μαχαίρι που σκοτώνει την Πολιτική.
Λείπει και το δικό Σου Σώμα που θα το σταματήσει !!!!
Έχε Γειά !!!!
Μας λείπεις !!!
Μας λείπει η "Μελίνα της Ελλάδας" !!!


ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Δύο βιντεάκια από το αρχείο της ΕΡΤ, που προβλήθηκαν από το Κανάλι της Βουλής και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Σπάνιο αρχειακό υλικό από την Αντιδικτατορική Αντίσταση ( Αρχείο του Ζύλ Ντασσέν). Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα. Απίστευτο δίδυμο !!
Τι Πνευματική Φτώχεια επικρατεί σήμερα !!


ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ - ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΚΟΥΡΗ
Δύο ακόμα σπάνια βιντεάκια με το άλλο ιερό τέρας της μουσικής σκηνής, τον Μάνο Χατζιδάκι. Η σχέση της Μελίνας με τον Μάνο, ήταν μια "ερωτική" σχέση που διαταράχθηκε με την γνωστή ιστορία του τραγουδιού "Τα Παιδιά του Πειραιά". Η Χημεία τους απίστευτη!

Αφιερώνεται εξαιρετικά σε όσους αρνούνται να ξεχάσουν !!!

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο. Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
Αχιλλέας

Πρόσφατες Αναρτήσεις
Από την Λίστα Των Ιστολογίων Μου

Λίγα Λόγια

Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη....
Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνεις την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα.
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Back to TOP