Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

25η ΜΑΡΤΙΟΥ: Πραγματικότητα ή Μυθοπλασία;

Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, αποφάσισα να συμπεριλάβω μερικές αναφορές σχετικά με την ημερομηνία επίσημης κύρηξης της Ελληνικής Επανάστασης. Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει τελευταία λόγω και των σχετικών τηλεοπτικών εκπομπών του ΣΚΑΪ της σειράς επιστημονικών(;) ντοκυμανταίρ "1821". Ειλικρινά παρακολουθώντας τα τεκμαινόμενα μου προκάλεσαν, μόνο γέλιο και θυμηδία.

Σημαία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας με τα σύμβολα «εφοδιαστικού ιερέως» της Φιλικής Εταιρείας. Φέρει τον ιερό δεσμό με τις 16 στήλες, σταυρόν εντός κλάδων ελαίας και λογχοφόρους σημαίες με τα γράμματα Η ΕΑ (Ελευθερία) Η ΘΣ (Θάνατος). Τη σημαία αυτή που σχεδίασε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε ο Γεώργιος Σισίνης το 1821 στην Ήλιδα.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Βάσει σχετικών έγκυρων και ιστορικά τεκμηριωμένων εγγράφων και μαρτυριών πρέπει να δεχθούμε τα παρακάτω:

  • Η Επανάσταση του 1821 ήταν πλήρως ανοργάνωτη και χωρίς ηγετική καθοδήγηση.
  • Έλαβε χώρα, όσο αφορά την "'Ελληνικη Επικράτεια" από τα μέσα Φλεβάρη ως τις αρχές Απριλίου του 1821. Σημειώστε εδώ και την διαφορά ημερών του Παλαιού (Ιουλιανού) με το Νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο, που περιπλέκει τα πράγματα.
  • Η κάθε περιοχή, βάσει της θέλησης των προυχόντων, των οπλαρχηγών και του λαού, αποφάσιζε την έναρξη της Επανάστασης. Παραδείγματος χάριν, ο Θ. Κολοκοτρώνης ήθελε να γίνει την 25η Μαρτίου, ώστε να συμπέσει με τον Θρησκευτικό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
  • Ο "Φιλικός" Παλαιών Πατρών Γερμανός, θεωρούσε ότι η έναρξη της επανάστασης είναι "πρόωρη" και αναγκάσθηκε εξαιτίας των γεγονότων, να ευλογήσει τα όπλα του οπλαρχηγού Γεωργίου Σισίνη.
  • Στην Αγία Λαύρα έγινε δοξολογία για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της θεοτόκου την 25η Μαρτίου, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν ήταν στα Καλάβρυτα. Ο από άμβωνος λόγος έγινε εκ των υστέρων, πιθανον την 4η Απριλίου, όπου τάχθηκε υπέρ της Επανάστασης και ευλόγησε τα όπλα των Αγωνιστών.

  • Έχουν όμως όλα αυτά καμμία σημασία; Αναιρείται το γεγονός της Έναρξης της Επανάστασης; Η ημερομηνία (μερικές μέρες μπρος ή πίσω) ή η τοποθεσία (η "Αγία Λαύρα") αναιρούν το γεογονός; Η προσπάθεια να παρουσιασθεί μία και μόνη ημερομηνία (25η Μαρτίου 1821), για να δείξει την σύμπνοια, την "Θεϊκή Συμπόρευση" και την Ενότητα των εξεγερμένων, τι το μεμπτό παρουσιάζει; Μήπως αναιρεί τα γεγονότα; Η Μυθοπλασία μήπως αλλοίωσε την Ιστορική Αλήθεια; Φυσικά και όχι. Γιατί άραγε όλη αυτή η φασαρία;

    Παρακάτω παρατίθενται διάφορα άρθρα και βιντεάκια σχετικά με το θέμα. Αν έχετε όρεξη ή ενδιαφέρον δείτε τα. Αξίξει τον κόπο....


    Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

    • Ορκωμοσία αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό έγινε στην Πάτρα, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου (βλ. Ιστορία Του Ελληνικού Έθνους, εκδοτική Αθηνών, τ. ΙΒ, σελ. 86-7) . Ο Δ. Κόκκινος τοποθετεί το γεγονός στις 24 Μαρτίου, και το περιγράφει ως εξής:

    "Οι εισελθόντες κατηυθύνθησαν προς την πλατείαν του Αγίου Γεωργίου όπου ο Γερμανός έστησε μεγάλον ξύλινον απλούν σταυρόν, και κατ’ άλλους φέροντα την σημαίαν το σώματος του Λόντου. Εκεί έσπευδαν όλοι, εντόπιοι και ξένοι. Ετελέσθη δοξολογία και τρισάγιον και μετά τούτου εδόθη ο όρκος της Επαναστάσεως."

    (Πηγή: Δ. Κοκκίνου, Η Ελληνική Επανάστασις, εκδόσεις Μέλισσα, 1956, τ. 1, σελ. 273)





    Ο θρύλος της Αγίας Λαύρας

    "Μην κατακρίνετε χωρίς να διαβάσετε, κι αφού διαβάσετε σκεφθήτε. Αλλά μη σκεφθήτε με το πνεύμα σας προκαταλημμένο. Η προκατάληψή σας, θα βλάψη περισσότερο εσάς παρά εμένα."
    Ανδρέας Λασκαράτος

    Το οθωνικό διάταγμα, με το οποίο ορίστηκε αυθαίρετα η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του Εικοσιένα στις 25 Μάρτη, αργότερα, μετά από χρόνια, το συμπλήρωσαν τόσο η κληρική παράδοση, όσο και η λόγια παράδοση των προκρίτων και ολοκλήρωσαν έτσι την πλαστογράφιση του Εικοσιένα. Αυτές τοποθέτησαν την επανάσταση στη μονή της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων και επέλεξαν τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό να υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη μονή αυτή, στις 25 Μάρτη.
    Αυτό είναι ένα ιστορικό ψέμα, που έγινε θρύλος. Γιατί είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι η Επανάσταση άρχισε πριν τις 25 Μάρτη και ότι ο Π.Π. Γερμανός δε σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στη μονή της Αγίας Λαύρας στις 25 Μάρτη, γιατί την ημέρα αυτή δε βρισκόταν στην Αγία Λαύρα, αλλά στα Νεζερά (Αίγιο) της Αχαΐας, όπως ο ίδιος γράφει στα απομνημονεύματά του. Αλλά και τα τεκμήρια που υπάρχουν διαψεύδουν το θρύλο αυτό, καθώς και οι ιστορικοί της εποχής εκείνης Σ. Τρικούπης, Ι. Φιλήμων, G. Finlay.


    Η άλλη άποψη για την "Αγία Λαύρα"


    «Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις».

    Στο βίντεο αυτό παρατίθενται 22 ντοκουμέντα από Έλληνες και ξένους της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης που επιβεβαιώνουν(;) τη σύναξη στην Αγία Λαύρα κατά την εκκίνηση της Επανάστασης, υπό τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
    Η ημερομηνία του γεγονότος δεν είναι ακριβής. Οι πηγές την καθορίζουν μεταξύ 8 και 23 Μαρτίου 1821. Όμως το γεγονός έλαβε χώρα. Επίσης, η ημερομηνία είχε οριστεί πολύ νωρίτερα, ώστε να συμπέσει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

    Το παραπάνω βίντεο αποτελεί υλικό που συγκεντρώθηκε από συνεργάτες της ιστοσελίδας "Αντίβαρο".Διαβάστε σχετικό άρθρο ( Πηγή: "Αντίκρουση από Αντίβαρο" )

    ΓΙΑ ΜΕΝΑ

    Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο. Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
    Αχιλλέας

    Πρόσφατες Αναρτήσεις
    Από την Λίστα Των Ιστολογίων Μου

    Λίγα Λόγια

    Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη....
    Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνεις την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα.
    Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

    Back to TOP