Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Περί Πτωχεύσεως

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πολλά ακούγονται τελευταία, μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, που αφορούν την πτώχευση της Ελλάδας, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και επιστροφή στην «ένδοξη Δραχμούλα». Χιλιάδες σενάρια έχουν δει το φως της Δημοσιότητας, και πολλοί βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Λόγω της δουλειάς μου, έχω μια καλύτερη εποπτεία της κατάστασης και θέλω να καταθέσω τις απόψεις μου.

Η Μέθοδος που θα ακολουθήσουμε είναι η παλιά , του πάλαι ποτέ μαθήματος της «Λογικής», στα σχολικά εγχειρίδια. Δηλαδή Καταγραφή Στοιχείων, Ανάλυση, Συμπέρασμα. Ξεκινάμε λοιπόν:

1. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

· Το χρέος της Ελλάδας από πάσης φύσης Δάνεια καθορίζεται στα € 317 δις.
· Για την εξυπηρέτηση του χρέους καταβάλλονται ετησίως (με παλαιά χαμηλά επιτόκια ευρώ) περίπου €13 δις. Δηλαδή στο τέλος του 2010, το σύνολο της οφειλής , θα ανέρχεται στα € 330δις.
· Σήμερα αντιπροσωπεύει το 130% του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος). Δηλαδή του Συνολικού Εισοδήματος του Ελληνικού Κράτους.
· Τέλος του 2010 το χρέος θα αντιπροσωπεύει τα 140% του ΑΕΠ
· Για να μειωθεί το χρέος θα πρέπει το Ελληνικό Κράτος να παρουσιάσει Πρωτογενές πλεόνασμα το 2010 πάνω από το ύψος των τόκων Χρηματοδότησης . Δηλαδή πάνω από €13 δις που είναι οι τόκοι του Έτους. Έτσι το Χρέος θα παραμείνει στα €317 δις.
· Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Ελληνικό Κράτος στοχεύουν στην εξοικονόμηση περίπου €8 δις.
2. ΑΝΑΛΥΣΗ

· Βάσει όλων των ανωτέρω , εφόσον τα μέτρα της Κυβέρνησης επιτύχουν, δηλαδή κατορθώσει να εισπράξει από φόρους (νέο φορολογικό, πάταξη φοροδιαφυγής , είσπραξη ΦΠΑ, κτλ) επιπλέον €8 δις, τότε το χρέος θα αντιπροσωπεύει για το 2010 το 135% του ΑΕΠ, αντί του 140%του ΑΕΠ που αναφέρεται παραπάνω.
· Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ δεν θα συρρικνωθεί λόγω ύφεσης, δηλαδή έχουμε μηδενική ανάπτυξη. Όμως βάσει των στοιχείων τόσο της ΕΕ, όσο και του Ελληνικού Κράτους η ανάπτυξη το 2010 θα είναι αρνητική περίπου -4%. Άρα το συνολικό χρέος εφόσον πετύχουν τα μέτρα θα αντιπροσωπεύσει τελικά το 141%του ΑΕΠ!!!!!!
· Η κατάσταση θα παραμείνει περίπου η ίδια και τα επόμενα χρόνια, με μικρές αυξομειώσεις.

3. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

· Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει υψηλό σε πραγματικές τιμές και το μόνο που αναμένουμε είναι να μειωθεί σε ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ , δηλαδή αν η ανάπτυξη είναι θετική να αντιπροσωπεύει πχ το 110% του ΑΕΠ.
· Επειδή το ΑΕΠ κάθε χώρας είναι ένα ευμετάβλητο Προϊόν , οι δανειακές ανάγκες της Χώρας θα παραμείνουν υψηλές για όλα τα επόμενα χρόνια.
· Έχουν δίκιο όλοι οι «Ξένοι Οίκοι» που ανησυχούν και μείωσαν την Πιστοληπτική Ικανότητα της Χώρας.
· Οδεύουμε σε μια επικίνδυνη ατραπό με δύσκολα προβλέψιμα βήματα και προοπτικές.

ΑΡΑ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
(Τι σημαίνει αυτό; Δείτε σχετικό άρθρο)

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο. Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
Αχιλλέας

Πρόσφατες Αναρτήσεις
Από την Λίστα Των Ιστολογίων Μου

Λίγα Λόγια

Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη....
Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνεις την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα.
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Back to TOP